OKOLO Mollino (Carlo Mollino, designér, design, česky-anglicky)

Druh zboží: kniha
CN: O/84770
Autor: Adam Štěch, Matěj Činčera
Stav: Použitá
Dostupnost: SKLADEM MIMO PRODEJNU (info)
Cena: 6 900Kč
Množství:
 

OKOLO ve spolupráci s interiérovým obchodem 3DH představuje unikátní knihu OKOLO Mollino, která originálním způsobem pojednává o tvorbě a životě kultovního italského designéra Carla Mollina.

Ten je na stránkách knížky, která vychází v limitované číslované edici 120 kusů, představen nejenom prostřednictvím textů a subjektivních komentářů skupiny OKOLO, ale především také pomocí šesti papírových modelů reprezentujících šest Mollinových životních vášní. Kromě toho je součástí knihy i předmluva napsaná kurátorem muzea Casa Mollino v Turíně a jedním z největších světových expertů na italský design minulého století Fulvio Ferrarim.

Knížka bude představena v rámci dočasné instalace seznamující diváky sMollinovým životem a jeho pozoruhodným designérským a architektonickým dílem.

Za svou grafickou úpravu získala kniha OKOLO Mollino cenu TypoDesignuClubu v rámci soutěže Nejkrásnější česká kniha 2010.

 

Carlo Mollino představuje jednoho z nejoriginálnějších kreativců minulého století. Díky své netajené lásce k životu a všemu co náš svět přináší, se stal Mollino moderním renesančním člověkem objímající svou tvorbou téměř celý tehdejší kulturní a technický svět. Pro nás, OKOLO, zosobňuje tento umělec fenomenální médium kreativity a zábavy, které v životě jednoho tvůrce představuje široké rozpětí většiny našich zájmů. Touto knihou a zároveń originálními produkty vzdáváme hold mistrovi. Vzdáváme hold hedonistovi, který si dokázal svůj život užít po té nejlepší stránce obklopen vším co ho fascinovalo a přirozeně bavilo. Kniha, která představí tvorbu Carla Mollina trochu odlišným způsobem než je obvyklé, je rozdělena do šesti zákládních kapitol, do šesti životních epoch, do šesti Mollinových vášní. Každá z těchto částí přináší kromě stručného textu o dané problematice zhmotněný symbol Mollinovy kreativity. A tak si po přečtění jednotlivých kapitol můžete doma sestavit vlastní miniatury Mollinových fascinujících projektů, realizací nebo symbolů s jeho životem spojených. Papírové modely aktualizují všestranné působení tohoto šarmantního Itala a staví jeho tvorbu do nového kontextu. Mollino se zde postupně představí jako vizionářský designér, vynikající architekt, odhodlaný automobilový závodník, nebojácný akrobatický letec, stylotvorný lyžař a konečně jako fotograf a milovník žen. Mollino je fenomén.


Významný italský architekt a designér se narodil v severoitalském městě Turin. Už v jeho dětských kresbách automobilů, letadel a domů vidíme jasné náznaky jeho pozdějšího zájmového okruhu ovlivněného též silným přátelstvím se svým vlastním otcem Eugeniem, který pracoval jako inženýr a intenzívně podporoval všechny synovy zájmy. Když v roce 1931 Mollino dokončuje studium na fakultě Architektury v Turíně, začíná nejdříve spolupracovat právě se svým otcem. První architektonické úkoly však na sebe nenechají dlouho čekat. Ovlivněn jak dobovým modernismem, tak i turínským radikálním barokem a vrcholným surrealismem, vytváří od roku 1937 sérii soukromých residencí, v kterých se nejmarkantněji projeví jeho specifický interiérový styl. Turínské interiéry, v mnohém případě už zaniklé, patří mezi nejvýznamnější počiny designéra. Svou architektonickou tvorbu rozvíjí autor i přes období války až do počátku padesátých let. I když design pěstuje i nadále, objeví v sobě Mollino zejména sportovní vášně. Jeho přátelé ho přivedou nejenom k závodním automobilům, lyžování ale i k akrobatickému letectví. V následujících letech se Carlo Mollino intenzívně věnuje všem svým aktivitám, kromě designu a architektury, ke které se vrátí až na konci svého života, kdy realizuje například působivou dostavbu turínského divadla Teatro Regio. Mezi léty 1952 - 1970 též působí jako profesor na fakultě architektury v Turíně. V padesátých a šedesátých letech se čím dál více věnuje své poslední vášni, fotografii. Všestranný umělec je též autorem několika textů, týkajících se především teorie architektury. Carlo Mollino umírá v roce 1973 v rodném Turíně.

 

 

Vydání: Vydalo 3DH, OKOLO, Studio Činčera, 2010. 3. edice, číslovaný výtisk č. 47/80. Brož, 15 x 21 cm, asi 70 stran.

Stav knihy: Výborný stav.

Valentinská © 2021