Česká malba gotická. Deskové malířství 1350-1450 [obrazy, gotika, český středověk, Karel IV. - mistr oltáře vyšebrodského, mistr Theodorik, mistr oltáře třeboňského, rajhradského - katalog obrazů]

Druh zboží: kniha
CN: E/53471
Autor: Antonín Matějček
Stav: Použitá
Dostupnost:  VYPRODÁNO
OMLOUVÁME SE, ALE TOTO ZBOŽÍ JE JIŽ VYPRODÁNO A NELZE OBJEDNAT

Rozkvět čes. malířství deskového spadá do doby vlády Karla IV. a Václava IV. O tom, jak rozsáhlá byla tehdejší činnost malířská, svědčí velký počet zachovaných deskových obrazů; z hist. uměleckého stanoviska v oné době zvláště vynikli: mistr oltáře vyšebrodského, mistr Theodorik, mistr oltáře třeboňského a mistr oltáře rajhradského. Dějepisci umění, kteří tuto dobu studovali, byli Němci - z Čechů se k nim přidružili Vincenc Kramář a Antonín Matějček, za jehož redakce vznikla i tato základní publikace, přinášející úvodní umělec. historický výklad, dále katalog a posléze soubor reprodukcí (i barevných). Katalog uvádí všechna zjištěná fakta o materiálu,technice,rozměru a stavu zachování obrazů i o jejich provenienci. Podává jejich ikonografický a barevný popis, pokud nejsou v knize reprodukovány barevně, shrnuje starší poznatky a uvádí poznatky nové; posléze odkazuje na přísluš. literaturu. Nové vyd.je proti 1. pozměněno v obsahu i tvaru. Přihlíží k bádání novému, jež zvláště obohatili P. Kropáček a J. Pešina.

 

Vydání: Melantrich, Praha 1950. Původní celoplátěná vazba s přebalem, rozměry: 23 x 31 cm, 200 stran textu a 274 stran obrazových příloh.

Stav knihy: Velmi dobrý stav, obálka je lehce otřepená a na hřbetu vyšisovaná. Kniha je vložena do kartonového obalu.

Valentinská © 2021