České hrady I. a II. díl (2 svazky) [středověké stavby, románské a gotické, stavební dějiny, vývoj hradní architektury, opevněná feudální panská sídla doby přemyslovské, Václava IV., husitství, jagellonské; obranné věže, opevnění, hradby, kastel, hrad]

Druh zboží: kniha
CN: E/49194
Autor: Dobroslava Menclová
Stav: Použitá
Dostupnost: SKLADEM MIMO PRODEJNU (info)
Cena: 399Kč
Množství:
 

Komplet dvou svazků.

Vydal Odeon, Praha 1972 a 1976 jako 45. a 46. svazek edice České dějiny.

I.: Kniha Dobroslavy Menclové začíná stručným přehledem vývoje základních hradních typů v Evropě od poloviny 10. století do konce 13. století se zvláštním přihlédnutím k těm vlivům, které se uplatnili v Čechách. Text prvního dílu přináší v rozborech vybraných staveb vývoj českých hradů až po 14. století, dokumentovaný množstvím fotografií, půdorysů a rekonstrukcí. Čtenář se zde také doví mnoho zajímavého nejen o bydlení na hradě, ale i o výstroji bojovníka a o tom, co souviselo s důležitou vojenskou funkcí hradů. Publikace dokládá, že středověký hrad nevznikl ani u nás jako jev izolovaný, ale jako výtvarný projev určitého stadia ekonomického a společenského vývoje.

II.: Druhý svazek obsáhlého díla o vývoji hradní architektury v Čechách pokračuje v rozborech vybraných staveb od doby Karla IV. Vysvětlení všech složek, které další vývoj těchto staveb ovlivňovaly až do poloviny 16. století, je doloženo reprodukcemi malířských i sochařských děl, knižních miniatur i grafik. V té době už feudální hrad - projev zcela osobitých podmínek - změnou ekonomické a sociální základny ztrácí opodstatnění. Celé dílo zařazuje středověký hrad jako určitý stavební typ do dějin umění a ukazuje podstatnou úlohu, která mu v jeho vývoji příslušela.

 

Vydání: Původní celoplátěné vazby se zlacením a originálními přebaly, 450 a 559 stran - bohatý obrazový materiál. Rozměry: 24 x 28 cm. První díl - 1. vydání, díl II. je vydání druhé.

Stav knihy: Stav velmi dobrý, pouze přebal I. dílu je lehce natržený, díl II. je v ochranném kartonovém obalu.

Valentinská © 2021