Chronologische Geschichte Böhmens, díl 1 ["Chronologické dějiny Čech", 1770; české dějiny; historie; rytiny]

Druh zboží: kniha
CN: A42198
Autor: Franciscus Pubitschka [Franz Pubitschka; František Josef Pubička], František Prechler, Jan Jiří Balzer
Stav: Použitá
Dostupnost: SKLADEM MIMO PRODEJNU (info)
Cena: 1 700Kč
Množství:
 

Celý titul a podtitul: "Chronologische Geschichte Böhmens unter den Slaven. Erster Theil, welcher das heidnische Böhmen enthält".

První díl "Chronologických dějin Čech", rozsáhlého díla raně osvícenského historika Františka Pubičky (1722–1807). V tomto díle je líčeno období od Keltů po knížete Bořivoje.

Text německy, sazba frakturou.

Ve frontispisu je celostránková mědirytina (pravěcí obyvatelé), na titulní straně mědirytina/viněta s alegorickými postavami, na straně s věnováním knížeti Karlu Egonovi I. z Fürstenberku je mědirytina ideální krajiny (reálné?) s putti a erbem Fürstenberků (poslední rytinu vytvořil Jan Jiří Balzer podle předlohy Františka Prechlera); v textu je dřevorytové vyobrazení mince z 11. stol. Stránky zdobeny vlysy, koncovými vinětami a iniciálami. Podle všeho chybí skládací mapa.

Dobová polokožená vazba.

Vydání: Leipzig - Prag: Bey Franz Augustin Höchenberg und Compagnie 1770, váz., [18]+442+[14] s., 1 tabule, 8° (20,5 x 25 cm)

Stav knihy: Uspokojivý stav; výtisk (až na mapu) kompletní, desky a kůže silněji opotřebované a odřené, dolní část frontispisu utržena (viz foto), spolu s titulní stranou je frontispis podlepen papírem, na titulní straně je drobné staré razítko, většina stránek zažloutlá, s drobnými žlutými skvrnkami od stáří, na cca 20 stranách jsou menší poznámky a značky tužkou či pastelkou, dva listy jsou natrženy, pár listů má otřepené okraje, na pár stránkách jsou červené šmouhy.

Valentinská © 2021