Historica Theologica et Moralis Terrae Sanctae Elucidatio. Tomus I. [1639; teologie; biblistika; rytiny; pergamen]

Druh zboží: kniha
CN: A42195
Autor: Franciscus Quaresmius [Francisco Quaresmio; Quaresmi] - Cornelis Galle - Erasmus Quellinus
Stav: Použitá
Dostupnost: SKLADEM MIMO PRODEJNU (info)
Cena: 29 000Kč
Množství:
 

Podtitul (z titulní strany) a alternativní titul (z patitulu): "In qua pleraque ad veterem & praesentem eiusdem Terrae statum spectantia accurate explicantur, varii errores refelluntur, veritas fideliter exacteque discutitur ac comprobatur"; "Elucidatio Terrae Sanctae, Historica, Theologica, Moralis".

Skvostně vypravená kniha ze slavné antverpské Plantijnovy tiskárny (tenkrát vlastněné jeho pravnukem), vydaná r. 1639; jde o první svazek významného dvousvazkového díla Francisca Quaresmia (1583–1650), italského teologa a orientalisty (pobývajícího v Jeruzalémě a Aleppu). Kompletní výtisk.

Text latinsky, sazba antikvou; ve frontispisu se nachází mědiryt významného rytce Cornelise Galleho st. (1576–1650) vytvořený podle předlohy Rubensova žáka Erasma Quellina ml. (1607–1678); stránky jsou zdobeny koncovými vinětami a velkými iniciálami; v textu se nachází několik dřevořezových ilustrací.

Dobová pergamenová vazba se slepotiskem a funkčními kovovými sponami na kožených řemíncích; dřevěné desky, na hřbetu štítek s vytlačeným titulem.

Vydání: Antverpiae [Antverpy]: Ex Officina Plantiniana Balthasaris Moreti [Plantin / Plantijn - Balthasar I. Moretus] 1639, váz., XL+924+[98] s., 2° (24 x 36 cm)

Stav knihy: Velmi dobrý stav; pergamen opotřebovaný, s hnědými a šedými skvrnkami, předsádky zažloutlé, s hnědými skvrnkami od staří, na titulní straně jsou staré poznámky vlastníka psané perem, většina stránek zažloutlá (občas s pár hnědými skvrnkami od stáří), cca 20 listů (včetně titulního) má nepatrnou perforaci, jinak jen drobné defekty (dvě drobná natržení, utržený růžek apod.).

Valentinská © 2021