Rituale ad usum Dioecesis Tornacensis [1784; liturgie; svátosti; noty; hudba; náboženství; Tournai; staré tisky]

Druh zboží: kniha
CN: A42188
Autor: Guilielmus Florentinus [Wilhelm Florentin von Salm-Salm; Vilém Florentin Salm-Salm]
Stav: Použitá
Dostupnost: SKLADEM MIMO PRODEJNU (info)
Cena: 7 300Kč
Množství:
 

Liturgická kniha vydaná z popudu arcibiskupa v Tournai, Viléma Florentina knížete ze Salm-Salmu (1745–1810), po Francouzské revoluci pražského arcibiskupa. Rozděleno podle jednotlivých svátostí: eucharistie, křest, svatá zpověď, poslední pomazání, manželství atd. Zařazeny jsou i notace zpěvů. Před titulním listem jsou vevázány dva průvodní tištěné dopisy (jeden z nich na odlišném papíře).

Text latinsky, sazba antikvou; stránky jsou zdobeny četnými koncovými vinětami; na titulní straně je viněta, na první straně je mědiryt.

Dobová celokožená vazba se zlacením na hřbetu.

Vydání: Insulis [Lille] - Tornaci [Tournai]: Apud Leonardum Danel - Apud R. Varlé 1784, váz., [8]+[24]+501+[5] s., 4° (21 x 27,5 cm)

Stav knihy: Velmi dobrý stav; kůže na deskách mírně opotřebovaná a odřená, s drobnými prasklinami podél hřbetu, předsádky a cca 10 listů poněkud opotřebovaných, s pár skvrnkami (drobné ztráty zručně opraveny knihvazačem), cca 10 listů v knize má menší počet žlutých skvrnek od stáří, jinak stránky bílé a čisté (či jen nepatrně zažloutlé), podél titulního listu je menší prasklina, vazba je ovšem pevná (viz foto).

Valentinská © 2021