Theatri Europaei, Das ist: Historischer Chronick. Der Ander Theil [Theatrum Europaeum 2; 1637; rytiny; třicetiletá válka]

Druh zboží: kniha
CN: A42167
Autor: M. I. P. A. [Johann Philipp Abelin; Abelinus] - Iohannes Flitnerus [Johann Flittner] - Matthaeus Merian [Matthäus Merian der Ältere]
Stav: Použitá
Dostupnost: SKLADEM MIMO PRODEJNU (info)
Cena: 49 000Kč
Množství:
 

Druhé vydání; text německy; titul a podtituly: "Theatri Europaei, Das ist: Historischer Chronick/ Oder Warhaffter Beschreibung aller fürnehmen und denckwürdigen Geschichten/ so sich hin und wider in der Welt/ meistentheils aber in Europa/ von Anno Christi 1629. biss auff das Jahr 1633. zugetragen [...] Der Ander Theil" (Theatrum Europaeum, to jest: Historická kronika, aneb realistický popis všech slavných a nezapomenutelných příběhů, které se tu a tam dějí ve světě, ale většinou v Evropě, od Léta Páně 1629 do roku 1633. [...] Další díl).

Druhý díl slavné řady "Theatrum Europaeum", který se zabývá událostmi třicetileté války od r. 1629 do r. 1633. Jeden z prvních dvou dílů sepsaných Johannem Philippem Abelinem (1600–1634), považovaných obsahově za nejlepší, ale proslulých zejména mědirytinami Matthäuse Meriana st. (1593–1650), rovněž vydavatele knihy. Tento výtisk neobsahuje žádnou z map a jen jednu celostránkovou rytinu (frontispis s alegorickými postavami Času, Historie, Pravdy, Nevědomosti, Lži a Zapomnění), ale zato všech 50 Merianových mědirytových ilustrací v textu. Jde hlavně o portréty panovníků a vojenských velitelů, dále např. o vyobrazení bitev apod. Příloh mělo být původně 61 (plus přítomný frontispis).

Stránky jsou dále ozdobeny vlysy, koncovými vinětami a iniciálami. Na titulní straně je mědirytová viněta.

Novější luxusní celokožená převazba, na předním přídeští novější exlibris.

Vydání: Franckfurt am Mayn [Frankfurt nad Mohanem]: Matthaeus Merianus 1637, váz., [6]+697+[21] s., 1 tabule, 4° (21 x 32 cm)

Stav knihy: Dobrý stav; vazba téměř jako nová, stránky zručně opraveny knihvazačem (měly na okrajích drobné ztráty a natržení), jinak stránky zažloutlé, často až zahnědlé a s drobnými skvrnkami, pár desítek listů má skvrnu od vody (zbytek listů v pořádku či jen s malou skvrnou), frontispis má pár drobných stop po činnosti larev.

Valentinská © 2021