Ilsée, Prinzessin von Tripolis. Lithographien von Alfons Mucha [Ilséa, princezna Tripolisská; 143 x litografie Mucha]

Druh zboží: kniha
CN: A42067
Autor: Mucha, Alfons [Alphonse] - Flers, Robert de - Adler, Regine
Stav: Použitá
Dostupnost:  VYPRODÁNO
OMLOUVÁME SE, ALE TOTO ZBOŽÍ JE JIŽ VYPRODÁNO A NELZE OBJEDNAT

"Ilséa, princezna Tripolisská", kniha s grafickou úpravou, resp. 143 barevnými litografiemi Alfonse Muchy. Německojazyčná verze vydaná u B. Kočího v Praze v roce 1901 v počtu 800 výtisků (česká vyšla v počtu 200 výtisků; původní francouzská verze z roku 1897 pak měla náklad 252 výtisků). Text povídky Roberta de Flers se nachází v Muchových litografiích. Mezi přední předsádkou a patitulem je jedna tabule se slepotiskem.

Kompletní výtisk, ve velmi dobrém stavu. Číslované vydání (č. 537) s původní tmavě fialovou složkou se zlacením a kartonovou krabicí s vepsaným číslem (totožné číslo 537 je vepsáno ve frontispisu).

"Mucha pro knihu připravil celkem 134 barevných litografií. Kromě ilustrací, provedených v té době novou technologií litografického tisku, je kniha vyzdobena značným počtem litografických vinět, rámců, ornamentů, symbolů a alegorií. Mucha používá přírodní vzory, objevují se zde květy růží, pampelišek, orchidejí, lilií. Čtenář může v knize také vidět vyobrazení ryb, plazů, antilop či koček. Dle kritiky je Mucha v každé své části díla originální a nikdy se neopakuje. Muchovi měl údajně na zpracování všech litografických ilustrací pouhé tři měsíce. Celé dílo je možné považovat za jedinečné i z důvodu, že litografické desky pro ilustrace byly zničeny nedlouho po vytištění knihy." (Wikipedia)

Původní měkká šitá vazba se zlatým a černým potiskem na přední straně obálky. Tištěno na velinovém ("hladkém") papíru.

Vydání: Prag: Kunst-Verlag B. Kočí 1901, brož., [152] s., 1 tabule, 4° (25,5 x 30 cm)

Stav knihy: Velmi dobrý stav; kartonová krabice opotřebovaná a trochu zašlá, fialová složka má trochu pomačkanou klopu, obálka knihy je na hřbetu s drobnými natrženími a ztrátami, hřbet je nalomený (ale knižní blok drží pohromadě), na stránkách jen ojediněle drobné šmouhy, vybledlé otisky prstu apod.

Valentinská © 2021