Osma a Skupina výtvarných umělců 1907-1917 - (kubismus, expresionismus, avantgarda, moderní umění - Kubišta, Filla, Gočár, Gutfreund, Vlastislav Hofman, Václav Špála, Josef Čapek, Pavel Janák) Hol

Druh zboží: kniha
CN: E/27724
Autor: Miroslav Lamač
Stav: Použitá
Dostupnost: SKLADEM MIMO PRODEJNU (info)
Cena: 699Kč
Množství:
 

Základní monografie o moderním českém výtvarném umění, zejména o avantgardních směrech prvních 20 let 20 století, kubismu a expresionismu a jeho hlavních představitelích, jimiž byli Otakar Kubín, Bohumil Kubišta, Willi Nowak, Antonín Procházka. Václav Špála, Vincenc Beneš, Josef Čapek, Zoroslava Drobná, Emil Filla, Josef Gočár, Otto Gutfreund, Vlastislav Hofman, Josef Chochol, Pavel Janák, Vincenc Kramář,  František Kysela, Eugen Nevan a mnozí další. 

Materiálově bohatá a s velkým zaujetím napsaná práce představuje veřejnosti tvorbu umělců, kteří vstupovali do českého kulturního dění převážně v prvním desetiletí 20. století. Práce je koncipována do dvou nestejně rozsáhlých oddílů. První se zabývá tvorbou mladé generace v letech 1907-1910, tj. od prvního vystoupení Osmy po první projevy kubistické orientace v dílech jejích příslušníků. Je v něm analyzována výtvarná i myšlenková problematika především tvorby Filovy, Kubištovy, Nowakovy atd. Druhý oddíl je věnován výtvarné aktivitě v letech 1911-1917, zaměřené převážně kubisticky. Téměř 600 vyobrazení (z toho více než třetina barevných) poskytne čtenáři názornou představu o tom, co vlastně znamená v dobových souvislostech umění české avantgardy. 

Vydání: Vydal Odeon, Praha 1988 v edici České dějiny, svazek 66, formát větší než A4, 4°, 30 x 24 cm, celoplátěná vazba s přebalem, 540 stran, bohatý obrazový materiál, křídový papír, čb i barevná vyobrazení.

Stav knihy: Stav pěkný.

Valentinská © 2021