Toyen - Snící rebelka (1902-1980) [česká verze]

Druh zboží: kniha
CN: vplani
Autor: Pravdová, Anna - Le Brun, Annie - Görgen-Lammers, Annabelle (eds.)
Stav: Nová
ISBN-13: 9788070357736
Dostupnost: SKLADEM MIMO PRODEJNU (info)
Cena: 1 999Kč
Množství:
 

Autorčino dílo je v něm prezentováno v širším kontextu jejích aktivit (skupina Devětsil, československá surrealistická skupina, pařížská surrealistická skupina), v pěti chronologických oddílech, pojmenovaných podle stěžejního díla daného období: Korálové ostrovy, Magnetová žena, Schovej se, válko!, Všechny živly, Nový milostný svět. Každý oddíl zahajuje podrobná biografie, která dokládá, nakolik je její rozmanité dílo úzce propojené s jednotlivými životními etapami.
Vedle chronologických kontextuálních studií se texty věnují zásadním tematickým okruhům její tvorby, jakými jsou například erotika, politika, spektákl, alchymie, analogie, knižní tvorba. Autoři katalogu přinášejí pestré a vzájemně se obohacující přístupy, ať už jsou to básníci, doboví svědkové, nebo různě zaměření badatelé nejen z řad historiků umění.

Knihu doplňují dosud nepublikované dokumenty a korespondence. Bohatý obrazový doprovod zahrnuje také řadu dodnes nezveřejněných fotografií Toyen.

Vydání: Praha: Národní galerie v Praze 2021, pův. kartonová vazba, zelená ořízka, 333 stran s četnými ilustracemi, velké 4° (22,5 x 30,5 cm)

Stav knihy: nová, výborný stav

Valentinská © 2021