Jednota odborů oporou bojů za socialisaci (podpis prezident Antonín Zápotocký) LUXUSNÍ VAZBA KŮŽE - CELOKOŽENÁ

Druh zboží: kniha
CN: T/10454
Autor: Antonín Zápotocký (podpis), komunismus
Stav: Použitá
Dostupnost: SKLADEM MIMO PRODEJNU (info)
Cena: 2 400Kč
Množství:
 

Kniha v dobové celokžené vazbě (zdobeno raznicí a barveno, zlacená ořízka). S popisem prezidenta Zápotockého. Vazba patrně vznikla jako dárek.

Vydala Práce, Praha 1951. Knižnice Živé myšlenky, sv. 14. Uspořádala, poznámkami a vysvětlivkami opatřila Erna Czabanová. Předmluvu napsal František Zupka.

V knize jsou shrnuty projevy a články A. Zápotockého od ledna 1947 do března 1948. Je v nich projednávána celá rozsáhlá problematika, kterou musily řešit jednotné čs. odbory v době dvouletky. Autor zdůrazňuje, že úkolem odborové organisace je starost o zvýšení životní úrovně pracujícího lidu a o její trvalé zajištění. Přitom na řadě příkladů ukazuje, že na rozdíl od odborové politiky za kapitalismu je v lidové demokracii hlavním úkolem odborů, aby pomáhaly upevnit a rozšířit dobyté mocenské posice dělnické třídy, aby všestranně přispívaly k hospodářskému rozvoji a tímto způsobem zajišťovaly vzestup životní úrovně všeho pracujícího lidu. Druhým stěžejním thematem knihy je boj odborů proti rostoucímu náporu reakce r. 1947. Autor ukazuje, že provádění zásad košického programu je právě tak věcí odborů jako politických stran. Svazek uzavírají historické projevy z únorových dní r. 1948, v nichž jednotné Revoluční odborové hnutí v čele s A. Zápotockým sehrálo podstatnou úlohu.

Vydání: Celokožená vazba se zlacením, rozměry: 15 x 21 cm. Stran 835.

Stav knihy: Velmi dobrý stav. Na titulním listu je podpis autora (rozmachem autorova pera došlo k proděravění v místě podpisu).

Valentinská © 2021