Opera - Průvodce operní tvorbou [Obsah: česká a světová operní tvorba, encyklopedie, skladatelé, pěvci, zpěvačky, pěvkyně, herci, autoři, názvy, libreta, hudba]

Druh zboží: kniha
CN: E/02488
Autor: Anna Hostomská
Stav: Použitá
Dostupnost: SKLADEM MIMO PRODEJNU (info)
Cena: 95Kč
Množství:
 

Spolupracovali Lubomír Dorůžka, Emil Ludvík a Jarmila Brožovská, úvodní studie napsal Mirko Očadlík. Pův. celoplátěná vazba (bez přebalu), 8°, 858 str. 

Souborná informační kniha o operních skladatelích a jejich dílech je proti poslední naší příručce toho druhu (J. Branberger, "svět v opeře" 1946) mnohem obsáhlejší, zejména pokud jde o opery slovanské. Díla jsou seřazena skupinově podle historického vývoje národních kultur, kromě kapitoly úvodní, věnované autorům klasickým. Opery téhož skladatele jsou seřazeny podle data premiér. Rychlou orientaci v knize umozňují rejstříky: skladatelů, autorů libret a literárních předloh, názvů oper. U každého díla je podán podrobný rozbor námětu, doby a okolností, za nichž vznikalo, dále volné vyprávění obsahu děje podle jednotlivých aktů a konečně výčet charakteristických scénaarií.Notové ukázky připojeny nejsou, zato však kniha přináší stručně životopisné portréty skladatelů a seznam česky vydané literatury o nich. Úvodní kapitoly k jednotlivým oddílům a historický výklad o opeře jako uměleckém útvaru napsal M.Očadlík.

Vydání: SNKLHU, Praha 1955. 1. vyd.

Stav knihy: Dobrý stav.

Valentinská © 2021