Starožitnosti a památky Země české 1+2 (72 rytin - hrady, zámky, sochy) - dva svazky

Druh zboží: kniha
CN: B/36591
Autor: Ferdinand Břetislav Mikovec, Josef Hellich a Vilém Kandler
Stav: Použitá
Dostupnost: SKLADEM MIMO PRODEJNU (info)
Cena: 8 000Kč
Množství:
 

Dvousvazkový komplet se 72 oceloryty českých měst, soch, hradů a jiných staveb dle předloh, které vytvořili Josef Hellich a Vilém Kandler.

Dobové polokožené vazby, 209 a 219 stran textu a 72 (36+36) celostranových obrazových příloh s vedutami (zkontrolováno), formát A4, příčný 4°. 

Vydali Kober & Markgraf, 1860 a 1865. DALŠÍ FOTOGRAFIE NAJDETE POD TÍMTO ODKAZEM

Stav knih je přijatelný, avšak jsou trochu zašlé a opotřebené. První díl má papír místy trochu zašlý (místy s fleky),  titulní list a několik llistů na začátku knihy je silně pomačkáno a  značně zašpiněno, některé složky se vysunují z vazby, desky jsou též zašlé. Rytiny jsou namnoze vybarveny barvičkami, patrně z dětských rukou. Druhý díl je v podstatně lepším stavu, ale i tam je na řadě listů stopy od skvrn po polití, naštěstí jen vodou. Většina knižního bloku je pak už v dobrém stavu. Pozor: Druhý díl má omylem vevázán titulní list a předmluvu z prvního dílu.

------------

Kniha je odrazem pozdně romantického zájmu o českou historii a krajinu a zejména o její stavební a umělecké památky. Spolu se Sedláčkovými Hrady tvoří jakýsi základ pro milovníky turistiky po českých hradech a městech již od konce 19. století.

Vydání: Vydali Kober & Markgraf, Praha 1860 a 1865.

Valentinská © 2021