Anatomischen Tabellen [anatomie; lékařství; medicína; dějiny medicíny; historie; rytiny; mědirytiny; mědiryty; učebnice]

Druh zboží: kniha
CN: A39235
Autor: Kulmus, Johann Adam
Stav: Použitá
Dostupnost: SKLADEM MIMO PRODEJNU (info)
Cena: 20 800Kč
Množství:
 

Plný titul: "Anatomischen Tabellen, Nebst dazu gehörigen Anmerkungen und Kupfern, Daraus des ganzen menschlichen Körpers Beschaffenheit und Nutzen deutlich zu ersehen, welche den Anfängern der Anatomie zu bequemerer Anleitung verfasset hat".

Nové, rozšířené a přepracované vydání slavné učebnice anatomie, jejíž autorem byl gdaňský lékař Johann Adam Kulmus (1689-1745). Poprvé učebnice vyšla v roce 1736 a proslavila se vynikajícími anatomickými vyobrazeními. Výtisk obsahuje 26 tabulí s portrétem Kulmuse a rytinami č. II-XXVIII (č. I pravděpodobně chybí). Jednotlivé číslované rytiny (resp. soubory rytin) zachycují různé části lidského těla. Vyobrazení jsou pak komentována v textové části (text je německy, názvosloví německy a latinsky).

Kniha je zdobena četnými koncovými vinětami.

Vázáno v dobové celokožené vazbě.

Vydání: Leipzig: Caspar Fritsch 1759, váz., [8]+121+[6] s., 26 tabulí, 8° (15 x 22 cm)

Stav knihy: Kůže na deskách odřená a popraskaná, s menšími ztrátami, předsádky poněkud zašlé, se stopami prachu a menším počtem hnědých skvrnek, na titulní straně jsou vepsány drobné marginálie, některé stránky s nevýraznými stopami po vlhkosti, několik stránek a tabulí s malým počtem hnědých skvrnek, s ojedinělými margináliemi či šmouhami; rozkládací tabule má mírně pomačkané okraje; dobrý stav.

Valentinská © 2021