Art in the Czech Lands

Druh zboží: kniha
CN: A33904
Autor: Petrasová, Taťána - Švácha, Rostislav (eds.)
Stav: Nová
ISBN-13: 9788088583010
Dostupnost: SKLADEM MIMO PRODEJNU (info)
Cena: 3 500Kč
Množství:
 

"The publication provides readers in other countries the opportunity, for the first time, to become better acquainted with the entire range of the art of this part of Europe in a single comprehensive volume. On the basis of around eight hundred examples, a team of leading experts demonstrates the changes that have taken place in various forms of art from the early Middle Ages down to the present day. … painting, sculpture, architecture and ornamental gardening, manuscript illumination and printmaking, handicraft and design, photography, performance art, and other forms of new media art. … As Larry Silver wrote in his review of the book, 'Thus the case study of the Czech region in this book can also provide an insightful primer about art in wider European history for other regions and prove valuable for a much wider readership (in this readable English translation) than their fellow Czechs'"

Kniha poprvé sleduje dějiny umění v Čechách a na Moravě v jednom knižním svazku. Zachycuje vývoj a proměny umělecké tvorby v českých zemích od Velké Moravy až po současnost. Zabývá se malířstvím, sochařstvím, architekturou, knižní malbou, uměleckým řemeslem, fotografií i jinými druhy umělecké tvorby, osm stovek vybraných děl zasazuje do historických souvislostí jejich vzniku. Jádro knihy tvoří takzvané „rodinky“, skupiny dvou, tří nebo čtyř uměleckých prací, které spojuje dohromady osobnost královského nebo šlechtického objednavatele, vznik díla v prostředí starých klášterů, na půdě moderních akademií nebo na pozadí dobových náboženských a politických proudů, příslušnost k vyhraněnému uměleckému směru, různá ztvárnění jednoho tématu i jiné zajímavé vazby. V „rodinkách“ se čtenářům představí nejvýznamnější umělecké výkony spojené s českým územím i nejvýraznější umělecké osobnosti, od mistra Theodorika a Petra Parléře přes tvůrce kubistické a meziválečné avantgardy po Krištofa Kinteru, Federica Díaze a jiné současné umělce. Kniha vzácně spojuje erudovanost více než 30 autorů, odborníků na jednotlivá období z Ústavu dějin umění AV ČR, a kultivovaný a srozumitelný jazyk. Je tak dostupná každému hlubšímu zájemci o výtvarné umění a stává se základní příručkou nejen pro odborníky, studenty humanitních oborů, ale i pro širokou veřejnost na desítky následujících let.

 

ISBN 13: 978090453494 / ISBN 13: 9788088583010

 

Vydání: Prague: Arbor vitae societas - Institute of Art History, Czech Academy of Sciences 2017, modrá celoplátěná vazba s černou ražbou na přední desce a hřbetu, 991 stran s četnými ilustracemi, 4° (23 x 28,5 cm), jazyk: anglicky - Blue cloth, hardback, 991 pages aptly illustrated, 4to (9 x 11.22 inches)

Stav knihy: zcela nová, výborný stav / brand-new copy, original wrapping

Valentinská © 2021