Letopis Vincenciův a Jarlochův [Živá díla minulosti - kronika Vincencius a Jarloch, letopis Milevský, pokračovatelé Kosmovi]

Druh zboží: kniha
CN: E/36756
Autor: Živá díla minulosti - sv. 13, Vincencius, Jarloch
Stav: Použitá
Dostupnost: SKLADEM MIMO PRODEJNU (info)
Cena: 490Kč
Množství:
 

Oba letopisy jsou pokračováním kroniky Kosmovy a tvoří důležitý pramen k českým dějinám druhé poloviny 12. století. Vincenciův letopis líčí vládu krále Vladislava I. a podrobně vypisuje zejména obléhání Milána. Autorem byl kaplan pražského biskupa, muž vzdělaný a dobře obeznámený s italskými poměry, který se osobně účastnil Vladislavovy výpravy do Italie. Na Vincenciův letopis navazuje letopis opata milevského kláštera a zemského preláta Jarlocha (Gerlacha), který dovádí líčení událostí až do povýšení Přemysla na krále. Oba letopisy byly napsány latinsky a jsou nyní vydávány v českém překladu, opatřeném podrobnými poznámkami a vysvětlivkami.

Přeložil František Heřmanský.

Vydání: Vydalo Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění, Praha 1957 v edici Živá díla minulosti (sv. 13). Původní celoplátěná vazba s přebalem, 282 stran + 36 stran fotografické přílohy, přiložen rodokmen Přemyslovců od Břetislava I. do Přemysla I.

Stav knihy: Přebal po okrajích natržený. Stav dobrý.

Valentinská © 2021