Von den Geheimnissen derer Weiber [O tajemstvích žen, 1678; přírodní filosofie; věda; okultismus; lékařství; magie]

Druh zboží: kniha
CN: A19138
Autor: Albertus Magnus [Albert Veliký] - Michaël Scotus [Michael Scot]
Stav: Použitá
Dostupnost: SKLADEM MIMO PRODEJNU (info)
Cena: 22 500Kč
Množství:
 

Celý titul: "Albertus Magnus: Von den Geheimnissen derer Weiber: Wie auch Von den Tugenden derer Kräuter, Steine und Thiere: Und den Wunderwercken der Welt. Samt Michael Scoti Büchlein von den Geheimnissen der Natur. Wie solche Anfangs zu Amsterdam in Latein heraus gegeben, anjetzto aber, von einem Liebhaber in die Hochteutsche Sprache übersetzet."

První vydání německého překladu středověkých přírodněfilosofických a okultních spisů; první tři jsou tradicí připisovány Albertu Velikému (13. století), autorem čtvrtého je Michael Scot (přelom 12. a 13. století). Původní latinské tituly jsou "Secreta mulierum" (Tajemství žen; přírodněfilosofické pojednání o ženském těle, početí či sexualitě), "Liber de virtutibus herbarum, lapidum et animalium" (Kniha o ctnostech rostlin, kamenů a živočichů; spis o okultní moci rostlin, kamenů a živočichů), "De mirabilibus mundi" (O zázracích světa; kompilace úryvků z různých středověkých myslitelů), "Liber physiognomiae" (Kniha o fyziognomii; spis Michaela Scota o početí, rozmnožování, lidském těle a lidské fyziognomii). Všechny tyto spisy byly hlavní součástí známého souboru textů zvaného "Grand Albert", původně latinského a vydávaného v překladech až do 19. století.

Sazba frakturou; kniha obsahuje celostránkovou mědirytinu (první titulní strana; celá zručně podlepena) a několik koncových vinět. Text traktátů je kompletní, ale polovina rejstříku chybí (mezi písmeny G až S); původně měl 12 listů, ale v případě tohoto výtisku 6 listů nikdy nebylo vevázáno a podle všeho ani vytištěno (vevázán byl tedy chybný výtisk rejstříku).

Dobová pergamenová vazba s papírovým štítkem, na němž je napsán perem titul. Na mědirytině je stará poznámka vlastníka psaná perem.

Vydání: Nürnberg: In Verlegung Johann Hofmanns 1678, váz., [2]+550+[12] s., 16° (8 x 14 cm)

Stav knihy: Dobrý stav; pergamen opotřebovaný a ztmavlý, na pár místech odřený, vazba mírně nalomená/uvolněná, mědirytina opotřebovaná, ztmavlá, s drobnou ztrátou, ořízka zažloutlá (jen se zbytky barvení), stránky zažloutlé, dva listy mají menší natržení (text čitelný), jeden dvojlist částečně oddělen z vazby, jinak jen zřídkavě drobná natržení, drobné skvrnky od inkoustu či ohmatané rohy.

Valentinská © 2021