Beschreibung der königliche Haupt- und Residenzstadt Prag, sv. 4 [Popis královského hlavního města Prahy; rytiny]

Druh zboží: kniha
CN: A19152
Autor: Jaroslaus Schaller [Josef Franz Jaroslav Schaller], Jan Berka
Stav: Použitá
Dostupnost: SKLADEM MIMO PRODEJNU (info)
Cena: 4 680Kč
Množství:
 

Titul a podtituly: "Beschreibung der königl. Haupt- und Residenzstadt Prag sammt allen darinn befindlichen sehenswürdigen Merkwürdigkeiten. Vierter und letzter Band. Die Neustadt, oder das II. Hauptviertel der Stadt Prag sammt dem Wischehrad."

Čtvrtý svazek proslulého popisu Prahy a Vyšehradu od historika a místopisce Jaroslava Schallera (1738–1809); tento svazek se podrobně zabývá Novým Městem a Vyšehradem. Výtisk obsahuje dvě přílohy/tabule s mědirytinami (pečetě a erby; veduta Vyšehradu), tabule č. 2 chybí. Další dva mědiryty jsou na titulní straně (lev) a na následujícím listě s věnováním patronovi (znak kláštera/opatství v Teplé). Autorem mědirytů je podle všeho Jan Berka (1759–1838), ačkoli signována je jen rytina lva.

Text německy; sazba frakturou.

Poloplátěná vazba (cca počátek 20. století).

Vydání: Prag: Franz Geržabeck [František Jeřábek] 1797, váz., [16]+500+[11] s., 2 tabule, 8° (12 x 20 cm)

Stav knihy: Uspokojivý stav; desky jen mírně opotřebované, na přídeští je exlibris (počátek 20. století), jedna tabule chybí, 6 stran silněji ztmavlých (viz foto titulní strany), dva listy (s. 163-166) mají odstřižený okraj (konec řádku vždy chybí; viz foto), cca 30 listů má skvrnu od vody, jeden list má menší část odtrženu a přilepenu zpět (text dobře čitelný), jinak jen drobné stopy opotřebení či stáří.

Valentinská © 2021