Fichtovy pragmatické dějiny lidského ducha

Druh zboží: kniha
CN: TOGGA
Autor: Vrabec, Martin
Stav: Nová
ISBN-13: 9788074760341
Dostupnost: SKLADEM MIMO PRODEJNU (info)
Cena: 150Kč
Množství:
 

Kniha se věnuje jednomu z předních filosofů německého idealismu J. G. Fichtovi (1762-1814), zejména jeho stěžejnímu spisu Základ všeho vědosloví a na něj navazujícímu Nárysu vědosloví vlastního.
Hlavním úkolem tohoto prvního a historicky nejvlivnějšího podání vědosloví bylo ukázat, jakým způsobem vzniká naše běžné a každodenní porozumění světu i nám samým. Takovýto výklad mají podat tzv. "pragmatické dějiny lidského ducha", v nichž se Fichte snaží zrekonstruovat transcendentální - nikoli ovšem fakticky časový - vývoj naší mysli od prvotního stavu cítění až k naší běžné představě o samostatně existujících věcech a o nás samých jako svobodně jednajících a poznávajících bytostech. Prostřednictvím tohoto filosofického postupu Fichte geneticky odvozuje a zdůvodňuje jednotlivé základní podoby naší zkušenosti a rovněž všechny její apriorní složky, kterými jsou např. prostor, čas, substancialita či kauzalita. Ukazuje se přitom, že všechny tyto základní struktury našeho vědomí a sebevědomí jsou vposled vytvářeny obrazotvorností, a Fichte tak mj. podává jednu z jejích nejhlubších a nejinspirativnějších analýz v dějinách evropské filosofie.

Vydání: Togga, Praha 2013, 1. vydání, v edici Scholia, vyšlo ve spolupráci s Fakultou humanitních studií Univerzity Karlovy v Praze. Brožovaná vazba, 216 stran, 12 x 19 cm (8°).

Stav knihy: Kniha je nová.

Valentinská © 2021