Geologické mapy Evropy (1780-1918) - DVD - ROM-geologická mapa

Druh zboží: dvd
CN: vplani
Autor: Geological maps of Europe (1780-1918) - DVD - ROM
Stav: Nová
Dostupnost: SKLADEM MIMO PRODEJNU (info)
Cena: 199Kč
Množství:
 

Trojjazyčný (česko/slovenský/anglický) DVD-ROM Geologické mapy Evropy (1780-1918) se zaměřením na území České republiky a Slovenské republiky je určen pro sběratele krásných map, zájemce o historii geologických oborů a historii obecně z řad laické i odborné veřejnosti. DVD je originální a je nepoužité, v originálním balení od výrobce, které dosud nikdo neotevřel (je zatavené v celofánu).

Tento DVD-ROM vznikl v rámci projektu České geologické služby „Geologické mapy z území České a Slovenské republiky do roku 1918“. Jeho cílem bylo s pomocí interaktivní aplikace zpřístupnit výběr historických geovědních map z období před rokem 1918. Soubor obsahuje 385 samostatných map,182 mapových příloh, 192 doplňkových textů, 50 vysvětlivek, 85 grafických příloh a 4 titulní listy. Mapy zobrazují především území Čech, Moravy, Slezska (450 map) a Slovenska (120 map), ale i přilehlá území v rámci Evropy (35 map). Součástí autorského rejstříku je 107 životopisů významných autorů, v polovině případů doplněných o jejich portréty.
Zpracovaný materiál pochází především z archivu a knihovny České geologické služby. Mapový fond, který Česká geologická služba nevlastní, zapůjčilo jedenáct dalších institucí – Národní knihovna ČR; Knihovna Akademie věd ČR, Praha; Národní muzeum, Praha; Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy – základní knihovna a mapové sbírky z pozůstalosti prof. Kettnera; Univerzita Karlova – mapové sbírky; Státní technická knihovna Praha, Státní technické muzeum Praha, VŠB-Technická univerzita Ostrava a Česká geologická služba – Geofond, Praha. Soubor je doplněn také deseti mapami ze soukromé sbírky dr. J. Kozáka a mapami ze Státního ústředního báňského archivu v Banské Štiavnici, který pro tuto prezentaci dodal materiál z archivních fondů – Železorudných dolů ve Spišské Nové Vsi, Hlavního komorskogrófského úřadu v Bánské Štiavnici, Báňského kapitanátu ve Spišské Nové Vsi a Státního báňského ředitelství v Kremnici. Na výrobě DVD-ROM se finančně podílel Štátny geologický ústav Dionýza Štúra v Bratislavě.

Geological maps of Europe (1780-1918) with special emphasis on the territory of the Czech Republic and the Slovak Republic

This trilingual (Czech / Slovak / English) DVD is the continuation of publication by J. Beneš (1996). It presents 385 individual maps, 182 graphic attachments of maps and other supplementary texts in interactive form. DVD also includes brief author biographies for most of the displayed maps. 62 portraits are available in total.

Maps in this collection come primarily from funds of the archive and the library of CGS, as well as from collections of 10 other Czech and Slovak institutions (Czech National Library, National Museum, State Central Mining Archives in Banská Štiavnica and others). Several maps were borrowed from private collections. Maps cover mainly the territory of today's Bohemia, Moravia and Silesia (448) as well as Slovakia (120 maps) but also display the adjacent border areas which nowadays lie in other European countries (35 maps).

This DVD-ROM is intended for collectors of beautiful maps, interested in the history of geology and history in general. DVD is new, still not used, still sealed.

Valentinská © 2021