D. Petri Blomevennae [...] De bonitate diuina libri IIII. [De bonitate divina; teologie; kartuziáni; mystika; staré tisky]

Druh zboží: kniha
CN: A39604
Autor: Blomevenna, Petrus [Peter; Pieter Blommeveen; Petrus van Leiden]
Stav: Použitá
Dostupnost: SKLADEM MIMO PRODEJNU (info)
Cena: 15 000Kč
Množství:
 

Celý titul: "D. Petri Blomevennae Leyden. Carthusiani, viri pii iuxta ac eruditi, de bonitate diuina libri IIII. vnde praeter alia, diuini verbi praeconibus materia semper exuberat exohortandi ac docendi plebem, tam de tempore quam de sanctis".

"De bonitate divina / O Boží dobrotě"; hlavní dílo Petra Blomevenny (Pieter Blommeveen, 1466-1536), z konečné fáze "podzimu středověku". Blomevenna byl významným teologem, dlouholetým představeným kartuziánského kláštera v Kolíně nad Rýnem, kde bylo dílo také posmrtně vydáno. Jde o vydání první. Byť se původně jednalo o teologické texty určené mnichům a čtené při jejich setkáních, malý formát naznačuje, že dílo bylo vydáno se záměrem povznést i širší kruhy duchovních a laiků. V 16. století se stalo inspirací pro mnohé kazatele.

Text latinsky, sazba antikvou. Zdobeno mnohými dřevořezovými iniciálami s figurálními či rostlinnými motivy. Titulní list (list č. 1) chybí, jinak kniha kompletní. Na přídeštích marginálie z 16. století psané perem.

Dobová pergamenová vazba se slepotiskem (ornamentální motivy) a sponami (dochovány částečně); desky jsou dřevěné.

Vydání: Coloniae: Apud Melchiorem Nouesianum 1538, váz., 4 listy [číslovány 2-5; 8 s.] + 2 listy [nečíslovány; 4 s.] + 433 listů [číslovány s drobnou chybou; 866 s.], 16° (10 x 15,5 cm)

Stav knihy: Pergamen na deskách opotřebovaný, ztmavlý, s drobnými prasklinami, na rozích desek odřený; zbytky spon na přední i zadní desce; ořízka ztmavlá; vazba s prasklinami, ale stále poměrně pevná; přídeští zahnědlá, se ztrátami a stopami po činnosti larev; titulní list chybí, asi 15 listů ztmavlých, s menšími ztrátami; většina stran čistých, na některých však marginálie (asi 17.-18. stol.) psané perem, některé strany mají stopy po vlhkosti, tj. většinou nevýrazné, bledé skvrny; na listech jsou jen drobné, zřídkavé stopy po činnosti larev.

Valentinská © 2021