Planeta Eden. Svět zítřka v socialistickém Československu 1948–1978 (sci-fi literatura, Teodor Rotrekl, Zdeněk Burian aj.)

Druh zboží: kniha
CN: ARBOR
Autor: Tomáš Pospiszyl, Ivan Adamovič
Stav: Nová
ISBN-13: 978-80-87164-34-1
Dostupnost: SKLADEM MIMO PRODEJNU (info)
Cena: 1 199Kč
Množství:
 

Bohatě ilustračně vybavená kniha přibližuje historii vědecko-fantastického žánru v Československu na poli knižní kultury, výtvarného umění, filmu, komiksu i společenské teorie v období 1948 - 1978. Vychází jako doprovodná publikace stejnojmenné výstavy, která se konala v Domě umění v Brně a repízu měla v pražském centru DOX.

Společenská utopie se v druhé polovině padesátých let minulého století rychle proměňovala v utopii technickou. Úspěchy při dobývání kosmického prostoru byly tak omračující, že se brzká migrace lidstva do okolního vesmíru zdála být otázkou nejbližších desetiletí. Také tento sen o vesmíru však začal být v průběhu šedesátých let korigován a ztrácel svůj utopický pel. Pokorně se vrátil do románů a filmů science fiction a přestal být tématem pro nejširší veřejnost. Dnes se z našich životů vizionářská kvalita již zcela vytratila. Kniha Planeta Eden - Svět zítřka v socialistickém Československu se v jedenácti tematických a obrazových kapitolách vrací k nedávným představám o budoucnosti, která v této podobě nikdy nenastala. Přibližuje víru ve vědecko-technický rozvoj, dogmata sociálních utopií a oblibu vědecko-fantastického žánru v podmínkách socialistického režimu. Bohatě ilustračně vybavená kniha přináší statě o historii vědecko-fantastického žánru v Československu na poli knižní kultury, výtvarného umění, filmu, komiksu i společenské teorie. Kniha obsahuje samostatné kapitoly s profily výtvarníků Zdeňka Buriana a Teodora Rotrekla, reflexi témat budoucnosti v dobovém avantgardním umění i obrazové materiály vztahující se k oblasti tehdejší masové kultury; je uzavřena anglickým i ruským resumé a jmenným rejstříkem.

O autorech : Ivan Adamovič (*1967), publicista a kritik. Autor Slovníku české literární fantastiky a science fiction (1995), editor Encyklopedie fantastického filmu (1995) a antologie rané české sci-fi Vládcové vesmíru (2010). Společně s Tomášem Pospiszylem kurátor výstavy Planeta Eden.

Limitované vydání, na skladě máme skutečně již poslední kusy. 

ISBN: 978-80-87164-34-1, EAN: 9788087164341 

Odkaz na televizní zprávu o výstavě je zde.

Odkaz na informace o výstavě je zde

 

Description: The book examines the past visions of the future that never was. It depicts the faith in the rapid progress of science and technology, the dogmas of the socialist utopianism and the popularity of the science fiction genre within the socialist culture. The fully colour illustrated book brings essays and studies on the history of sf genre and utopia in Czechoslovakia in the books, visual arts, cinema, comics, architecture and the social theory. Being much more than just an exhibition catalogue, it goes deeper and to the broader context.

Soft cover, 248 pages, 4°, dimensions 26 x 24 cm, perfrect condition (new book, still sealed).​

 During the second half of the 1950s, social utopia was rapidly being replaced with technical utopia. After the amazing success in conquering the universe it seemed that human migration into outer space was inevitable within the next few decades. However, this dream too, had to be revised during the 1960s and lost its utopian allure. The theme no longer interested the general public, returning humbly back to the books and films of science fiction. Nowadays, the visionary qualities have faded out of our lives. The book Planet Eden – Tomorrow’s World in the Socialist Czechoslovakia recalls over eleven thematic chapters and pictorial supplements the visions of the future that never materialised. It casts light on the belief in scientific and technological development, dogmas of social utopia and the popularity of the sci-fi genre under the socialist regime. Complete with numerous illustrations, the book features essays on the history of sci-fi in Czechoslovakia within the context of literature, visual art, film, comic books and social theory. It includes profiles of the artists Zdenek Burian and Teodor Rotrekl, as well as a reflection of the futuristic themes in the period’s avant-garde art and visual documents in what was then seen as popular culture. It is concluded with English and Russian summaries and index.

Vydání: Vydal Arbor Vitae, Praha 2010, formát A4, 4°, 248 stran, 26 x 24 cm, brožovaná.

Stav knihy: Výborný stav, nová kniha .

Valentinská © 2021