Sudek and Sculpture

Druh zboží: kniha
CN: Artefactum
Autor: Buddeus, Hana (ed.)
Stav: Nová
ISBN-13: 9788088283348
Dostupnost: SKLADEM MIMO PRODEJNU (info)
Cena: 1 500Kč
Množství:
 

Josef Sudek (1896–1976), zachytil na fotografiích Prahy jedinečnou atmosféru města a i díky nezaměnitelným fotografickým zátiším se už za svého života stal uznávaným autorem v českém i v mezinárodním kontextu. V jeho celoživotní fotografické práci lze i dnes objevovat dosud neznámé kapitoly, k nimž patří početné zakázky na fotografování uměleckých děl.
Kniha se zaměřuje na Sudkovo milované téma – sochy. Tematické eseje doprovázejí celostránkové reprodukce, bohatě ilustrované jsou i medailonky nejdůležitějších zákazníků (umělců, spolků či nakladatelů), které odhalují nečekanou provázanost Sudkovy práce s dobovými uměleckými okruhy a tendencemi. Kniha odkrývá podstatné otázky spjaté s dějinami fotografie a mapuje proměňující se napětí mezi schopností fotografických reprodukcí přibližovat umění lidem a potenciálem fotografie obstát jako svébytné umělecké dílo.
„Plastika je živá a musí být fotografována jako živá.“
 

"This book shines a light on Sudek's most beloved topic - sculpture - which acted as a bridge between his fine art photography and his commercial work. Sumptuous full-page reproductions of Sudek's black-and-white photographs illustrate a series of thematic essays, focusing on the scope and legacy of his work; while cameos of the key people and institutions supporting his career reveal Sudek's rich connection to the artistic circles and tendencies of his day. Together, they uncover the shifting tension between the ability of photographs to bring art closer to the people and their potential as works of art in their own right, raising important questions for the history of photography."

Vydání: Praha: Artefactum - Ustav dějin umění Akademie věd České republiky 2020, kartonová vazba, 621 stran s četnými reprodukcemi fotografií, 4° (20 x 26,5 cm), jazyk: anglicky

Stav knihy: kniha je nová, výborný stav

Valentinská © 2021