Theatrum Gloriae Sanctorum [1696; rytiny; mědiryty; homilie; kázání; teologie; katoličtí svatí, světci; 17. století]

Druh zboží: kniha
CN: A42182
Autor: Casimirus Füesslin [Casimir Füssli] - E. Nunzer [Engelhard Nunzer; Engelhardt Nunzer] - S. Arnold
Stav: Použitá
Dostupnost: SKLADEM MIMO PRODEJNU (info)
Cena: 4 400Kč
Množství:
 

Soubor 51 homilií františkánského autora s dvěma celostránkovými mědiryty a 51 mědirytovými ilustracemi v záhlaví kapitol. Ty se sice vždy nějak týkají obsahu homilie, resp. příslušného svátku, ale vyobrazují často města, postavy v dobových kostýmech apod. Ve frontispisu je celostránkový mědiryt Engelharda Nunzera (scéna klanění tří králů, obklopena barokní architekturou se sochami svatých), po titulním listu následuje mědirytový portrét Lothara Františka ze Schönbornu (1655–1729), dodnes známého mohučského arcibiskupa-kurfiřta a biskupa bamberského; portrét obklopen lvy a erby kurfiřta, arcibiskupství mohučského a biskupství bamberského (autorem mědirytu je asi rovněž Nunzer, autor mnoha portrétních rytin).

Text latinsky, sazba antikvou; stránky zdobeny vlysy, koncovými vinětami a iniciálami. Strany 321-324 jsou vevázány mimo správné pořadí (mezi s. 328 a 329); kniha kompletní.

Dobová pergamenová vazba se zbytky stuh.

Vydání: Sulzbaci [Sulzbach]: Sumptibus Ioannis Christophori Lochner Bibliopolae [Johann Christoph Lochner] 1696, váz., [18]+500+[24] s., 2 tabule, 8° (15,5 x 20 cm)

Stav knihy: Dobrý stav; pergamen opotřebovaný, se stopami stáří, předsádky, tabule a většina stránek s drobnými žlutými skvrnkami, většina stránek silněji zažloutlých, pár stránek má malé bílé šmouhy, na titulní straně jsou velmi staré, perem psané poznámky vlastníka.

Valentinská © 2021