De Theologia Gentili, et Physiologia Christiana, Liber III, et IV [1642; teologie; věda; filosofie; 17. století]

Druh zboží: kniha
CN: A42177
Autor: Vossius, Gerardus Ioannes [Gerrit Janszoon Vos; Gerardus Vossius]
Stav: Použitá
Dostupnost: SKLADEM MIMO PRODEJNU (info)
Cena: 29 500Kč
Množství:
 

Celý titul: "De Theologia Gentili, et Physiologia Christiana; sive De Origine ac Progressu Idolatriae, ad veterum gesta, ac rerum naturam, reductae; De Que Naturae Mirandis, quibus homo adducitur ad Deum, Liber III, et IV" (O pohanské teologii a křesťanské fyziologii, knihy 3 a 4).

Třetí a čtvrtá kniha filosoficko-teologicko-přírodovědného díla holandského polyhistora Gerarda Vossia (1577–1649), jednoho z prvních vědecko-kritických teologů.

Text latinsky, sazba antikvou; vydáno slavným nakladatelstvím bratří Blaeuových (zděděno po jejich otci, Willemu Jansz. Blaeuovi, známem kartografovi); na titulní straně je jako viněta pro nakladatelství typický dřevořez s astrolábem a alegorickými postavami divochů, spolu s mottem "Indefessus agendo" ("Konám neúnavně" či "Neunaven konáním"). Stránky jsou zdobeny koncovými vinětami a iniciálami.

Celokožená převazba z 20. století s koženými tkanicemi, využita byla hřbetní část dobové pergamenové vazby; i předsádky jsou nové (i když původní předsádky jsou zachovány).

Vydání: Amsterdami [Amsterdam]: Apud Ioh. & Cornelium Blaev [Johannes a Cornelius Blaeu] 1642, váz., [12]+544 (773-1276)+XII+[38], 377 (1277-1653)+[25] s., 8° (17 x 20 cm)

Stav knihy: Dobrý stav; pergamen zažloutlý, chybí poslední list rejstříku k třetí knize, cca 150 listů na rozích (či podél přední ořízky) s bledými skvrnami od vody, jinak stránky čisté, velmi zřídka se šmouhou, starým podtržením perem nebo stopami po činnosti larev.

Valentinská © 2021