Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku Ml-Pan (IV. díl)

Druh zboží: kniha
CN: LIbri
Autor: Karel Kuča
Stav: Nová
ISBN-13: 8085983168
Dostupnost: SKLADEM MIMO PRODEJNU (info)
Cena: 790Kč
Množství:
 

Dotisk 4. dílu unikátní a několikrát oceněné encyklopedie, která již záhy bude dokončena 8. dílem, představí historický, architektonický a urbanistický vývoj měst a městeček, zde mezi Mladou Boleslaví a Panenským Týncem, a to od prvních zmínek o lokalitě, o proměnách názvů, počtu a národnostním složení obyvatel, o počtu domů, historických privilegiích, významných stavbách, průmyslu, katastrofách a mnoho dalších údajů a událostí, například o dopravě, panských sídlech, kostelech a klášterech atd. a také výklad o historicko-urbanistickém vývoji každé lokality. Přehledně členěný text provází na 1 000 ilustrací (městské znaky, veduty, historické i současné plány, kresby, fotografie panoramat, částí měst či jednotlivých budov atd.).

Celá encyklopedie je dílem jediného autora - ing. arch. Karla Kuči (který měl ovšem k dispozici celou řadu konsultantů a lektorů). Doufáme, že po desítkách let nemilosrdné devastace našich měst encyklopedie mimo jiné napomůže k jejich poučené a citlivé rekonstrukci, a to zejména cenných historických jader. Kniha by rovněž měla pomoci probudit zdravý lokální patriotismus, který se projeví v zájmu lidí o své okolí a pomůže zachovat často světově unikátní historické dědictví.

Projekt získal podporu Ministerstva kultury ČR a o jeho překlad do některého ze světových jazyků vedeme jednání s UNESCO. Je pozoruhodné, řečeno slovy jednoho z recenzentů, že podobný projekt (pokud je nám známo) zatím nikde v Evropě nebyl a ani není realizován. V letech 1997 a 1999 získaly 1. a 3. díl ocenění jako Slovník roku.

Celá sada získala hlavní cenu SLOVNÍK ROKU 2012 v 19. ročníku soutěže pořádané Jednotou tlumočníků a překladatelů.

Valentinská © 2021