In puncto religionis. Konfesní dimenze předbělohorské kultury Čech a Moravy

Druh zboží: kniha
CN: Artefactum
Autor: Šroněk, Michal – Horníčková, Kateřina (eds.)
Stav: Nová
ISBN-13: ISBN 13: 9788086890579
Dostupnost: SKLADEM MIMO PRODEJNU (info)
Cena: 450Kč
Množství:
 

Sborník studií o předreformační a reformační kultuře Čech a Moravy se zabývá problémem konfesní kultury pozdně středověkých a raně novověkých Čech a Moravy. Představuje problém konfesní tvorby na jednotlivých hloubkových analytických studiích jednotlivých děl či jejich skupin. Značná část prací se věnuje výtvarným dílům, ale kniha obsahuje též přesah do liturgické hudby i architektury. Pozitivním přínosem je, že sborník se věnuje produkci různých konfesních směrů, které staví vedle sebe a usnadňuje tak čtenářovi komparační pohled na zkoumané téma. Sborník je členěn do tří tematických sekcí, zabývajícími se (1) obecnými aspekty studia reformační kultury v českých zemích, (2) analýzami jednotlivých fenoménů či oblastí reformační tvorby a (3) problémem tolerance a intolerance, tak jak se promítají do konkrétních uměleckých děl.
Autoři textů: Milena Bartlová, Ondřej Jakubec, Martin Horyna, Jan Hrdina, Milada Homolková, Jitka Vlčková, Petr Voit, Jan Royt, Blanka Kubíková, Kateřina Horníčková, Martina Šárovcová, Michal Šroněk, Petr Hrachovec, Petr Hlaváček. 

Vydání: Praha: Artefactum - Ústav dějin umění, Akademie věd České republiky 2013, pův. brož., 264 stran s barevnými a čb. ilustracemi, 16 x 23,5 cm, jazyk: česky s anglickými resumé

Stav knihy: nová

Valentinská © 2021