Ladislav Drezdowicz. Fotografie / Photographs / Fotografien

Druh zboží: kniha
CN: KANT
Autor: Ladislav Drezdowicz - Josef Moucha
Stav: Nová
ISBN-13: 9788074371936
Dostupnost: SKLADEM MIMO PRODEJNU (info)
Cena: 450Kč
Množství:
 

Ladislav Drezdowicz, narozen v Ostravě, vyrůstal v Petrovicích u Karviné, odešel z Československa po okupaci v roce 1968. Jeho druhým domovem se stala švýcarská Basilej a nedobrovolný exil trvalým námětem jeho fotografické práce. „Nepovažuji za rozhodující být Čechem nebo Švýcarem. Podstatné je, co nás všechny spojuje,“ říká Drezdowicz, který ve své knize fotografií představuje snímky z různých koutů světa.

Drezdowicz však není sběratelem efektních momentek. Fotoaparát je pro něho nezbytným každodenním průvodcem, ať již žije několik měsíců v Indii a vyučuje angličtinu děti dalitů, nejnižší kasty tzv. nedotknutelných, či se každoročně vrací na Kapverdy, kde stranou zájmu a turistického ruchu živoří ostrované, mezi nimiž našel mnoho přátel.
Kniha zahrnuje také fotografie z jeho návratů do Čech, z cesty do Tibetu a také nevšední pohledy na život ve Švýcarsku ze souboru příznačně nazvaného Švýcarské rozmary.
Drezdowiczova fotografická kniha vypráví osobitý příběh muže, který se rozhodl vydat na cestu, na níž ho i díky pravidelné meditaci provází klid. Fotografii využívá k jisté existenciální reflexi světa i sebe sama a pomocí (ač černobílých) fotografií zprostředkovává své poznání, že svět není černobílý.

Pevná vazba, 141 číslovaných stran, 21 x 23 cm. Texty souběžně česky, anglicky a německy. 

Hardcover, 141 pp, 21 x 23 cm; Texts simultaneously in Czech, English and German. Book is new.

Ladislav Drezdowicz was born in Ostrava, grew up in Petrovice u Karviné and in 1968 left Czechoslovakia during the occupation of the country by the Warsaw Pact Troops. Basel in Switzerland has become his second home and the involuntary exile the lasting topic of his photography. “I don’t think it is in any way important to be Czech or Swiss. Essential is what is common to us all, what is connecting us,“ says Drezdowicz, who shows in his book photographs from various parts of the world.
Nevertheless, Drezdowicz is not a collector of impressive snapshots. The camera is his indispensable daily companion, whether he is travelling in India for some months or teaching English the Dalit children, or year after year returning to the Cape Verdean Islands. There he has made many a friend among those islanders who, away from the tourist spots, scratch out a living.
The book includes also pictures from his comebacks to Czechia, his journey to Tibet and his unusual look at the life in Switzerland depicted in his series poignantly called „Swiss Capriccios“.
Drezdowicz’s photo book relates a distinctive story of a man who has set on a journey on which, thanks to his regular meditation practice, calm and peace keep him company.

Photography helps him to reflect on the world and on himself and with the help of photographs, though mostly black and white, he is confirmed in his realization that the world is not black and white.

Vydání: Praha, KANT - Karel Kerlický 2016.

Stav knihy: Kniha je nová.

Valentinská © 2021