Barokní architektura v Čechách Biegel - Macek - Bachtík eds., Vlnas

Druh zboží: kniha
CN: vplani
Autor: Biegel - Macek - Bachtík eds., Vlnas
Stav: Nová
ISBN-13: 9788024627366
Dostupnost: SKLADEM MIMO PRODEJNU (info)
Cena: 1 799Kč
Množství:
 

Mimořádně povedená reprezentativní velkoformátová monografie. Vyd. nakl. Karolinum, Praha 2015. Formát 4° (31x25x6,5 cm), 768 stran, pevná vazba s přebalem, uvnitř velké množství vyobrazení. Autorem řady kapitol je Vít Vlnas. ISBN: 978-80-246-2736-6 ( 9788024627366 ), EAN: 9788024627366. V knize najdete obsáhlý přehled vývoje stavebních památek 17. a 18. století a díla těch nějvýznamnějších architektů působících v Čechách v době baroka, a to jak z řad domácích, naturalizovaných, tak z cizích zemí pozvaných, jako byli Kryštof a Kilián Ignác Dientzenhofer, Orsi, Santini Aichel, Broggio, Kaňka, Lurago, Mathey, Alliprandi, Palliardi, Fischer z Erlachu a řada dalších.

Kolektiv historiků umění z Univerzity Karlovy a Akademie věd ČR přináší ucelený pohled na příběh barokního stavitelství v Čechách a shrnuje výsledky dosavadního bádání do velkoryse koncipované monografie. Autoři se věnují nejen tvorbě špičkových architektů, jakými byli Jan Blažej Santini-Aichel nebo Kilián Ignác Dientzenhofer, ale také dílu méně známých regionálních tvůrců, kterým dosud nebyla věnována patřičná pozornost. Výklad je zasazen do širších kulturních a společenských souvislostí 17. a 18. století. Publikace je vybavena bohatým obrazovým materiálem, který zahrnuje reprodukce dobových plánů, půdorysy jednotlivých staveb a především vynikající fotografie Vladimíra Uhra a Martina Micky.

Ústav pro dějiny umění FF UK představuje knihu těmito slovy: Bezmála osmisetstránková, objemná a výpravná kniha, doplněná mnoha poutavými fotografiemi a reprodukcemi historických plánů, sama o sobě vypovídá o obrovském množství odvedené práce. Dlužno je ještě připomenout, že zmínění tři autoři se jejího zpracování ujali v neradosné situaci kdy nás její původní autor, pan Profesor Mojmír Horyna, nenadále opustil. Rozhodně proto platí, že kniha vznika i jako určitý tichý hold tomuto nezapomenutelnému muži, péčí jeho žáků a přátel.

Stav knihy: Nová.

Valentinská © 2021