Obrazy krásy a spásy. Gotika v jihozápadních Čechách

Druh zboží: kniha
CN: arbor
Autor: Ottová Michaela, Jindra Jan
Stav: Nová
ISBN-13: 978-80-7467-059-6
Dostupnost: SKLADEM MIMO PRODEJNU (info)
Cena: 1 369Kč
Množství:
 

Mimořádně povedená výpravná kniha přináší vůbec první souhrnné zpracování gotického umění v jihozápadních Čechách. Vyšla jako doprovodná publikace ke stejnojmenné výstavě v ZČU v Plzni a v pražské Národní galerii.

Velice bohatá umělecká kultura oblasti povodí Úhlavy a horního toku Otavy dosáhla vrcholu na přelomu 15. a 16. století v objednávkách Půty Švihovského z Rýzmberka a Zdeňka Lva z Rožmitálu a zejména v sochařské tvorbě vynikajícího anonyma nazývaného Mistr Zvíkovského Oplakávání. Kniha vznikla díky novému rozsáhlému a soustředěnému uměleckohistorickému i archivnímu výzkumu. Objevuje se zde reprezentativní výběr založený na výkladových koncepcích jednotlivých zúčastněných badatelů, umělecké kvalitě a zajímavosti artefaktů z dalších hledisek. Kontextuální pohled vychází zejména z metod kulturněhistorických s důrazem na sledování objednavatelské činnosti zdejší šlechty a měšťanských elit. V intencích dnes dostupných nástrojů studia vizuální kultury středověku jsou tyto metody kombinovány s analýzou stylu, ikonografie a funkce, která z velké části náleží do sféry náboženské. 
Kniha koncipovaná a redigovaná odborníky z Ústavu pro dějiny umění FF UK v Praze a ze Západočeské galerie v Plzni zahrnuje studie k historickému a kulturnímu vývoji, uměleckohistorické studie a katalog, zpracovávající nejvýznamnější díla architektury, sochařství, malířství a uměleckého řemesla, a rovněž několik exkurzů, které se napříč uměleckými druhy zaměřují na funkci, ikonografii nebo problematiku autorství a dílenského provozu.
Publikace je doplněna podrobnou bibliografií, jmenným a místním rejstříkem a uzavřena anglickým resumé.

Vydání: Vyd. Arbor vitae a Západočeská galerie v Plzni, 2013, 496 stran, formát 31 x 24 cm, 4°, vazba typu flexo (poloměkká), celobarevná, velké množství vyobrazení.

Stav knihy: Výborný stav, nová kniha.

Valentinská © 2021