Moderní revue, roč. XIX., č. 8. (sv. XXVII.), 1913

Druh zboží: časopis
CN: T/10031
Autor: Arnošt Procházka (ed.)
Stav: Použitá
Dostupnost: SKLADEM MIMO PRODEJNU (info)
Cena: 280Kč
Množství:
 

Časopis Moderní revue byl významnou kulturní událostí v českých zemích konce 19. století. Byl založen v roce 1893 A. Procházkou a J. Karáskem se záměrem být „výrazem mladého hnutí v české literatuře“ a „být zcela moderní a svrchovaně umělecký “. MR chtěla být otevřena všem moderním směrům, hlásila se především k dekadenci, anarchismu, symbolismu. Do okruhu hlavních autorů dále patřili: K. Hlaváček, H. Kosterka, S.K. Neumann, O. Březina, V. Dyk, F. Gellner, M. Marten. Ve své době byly významné překlady cizích „svrchovaně uměleckých“ autorů, jako Przybyszewski, Strindberg, Nietzsche, Wilde, Mallarmé, Verlaine, Baudelaire (vznikla také samostatná Knihovna Moderní Revue). Velkou péči věnoval časopis obrazovým přílohám, kresbám, grafice, ornamentacím, vinětám, které souzněly s obsahem textů, a také typografii (střídají se druhy písem v textech, fonty v nadpisech) včetně obálek.
 

Vydání: Redaktor a vydavatel Arnošt Procházka, Praha 1913. Sešit 225. Brožovaná s původní obálkou, průběžně stránkováno 49-96. Rozměry: 18,5 x 24 cm.

Stav knihy: Stav dobrý, obálka je lehce ušpiněná, otřepená a zažloutlá. Hřbet je potrhaný, v horní části z výraznější ztrátou. Stránky jsou lehce zažloutlé.

Valentinská © 2021