Smíchovsko a Zbraslavsko. Vlastivěda okresu Smíchov a Zbraslav + mapa (Praha 5, 6 a Praha-západ - Roztoky, Dejvice, Únětice, Stodůlky, Okoř, Středokluky, Štěchovice, Břevnov, Dobřichovice atd.)

Druh zboží: kniha
CN: B/16059
Autor: Hansl, František
Stav: Použitá
Dostupnost: SKLADEM MIMO PRODEJNU (info)
Cena: 3 800Kč
Množství:
 

Popis obcí politického okresu smíchovského, do nějž spadaly mnohé obce, které jsou dnes čtvrtěmi Prahy.  PRO VÍCE FOTEK KLIKNĚTE SEM

Kniha má 658 stran, formát menší 4° (B5) a celoplátěnou nakladatelskou vazbu. Nákladem vlastním, 1899, se 362 vyobrazeními a 3 přílohami (dva plány a jedna barevná mapa okresu). 

Území Smíchovska a Zbraslavska bylo dosti rozsáhlé, začínalo pražskými hradbami a sahalo na severu až k Libčicím nad Vltavou a na jihu až ke Slapům. Knihu provází velké množství dobových čb. fotografií a ilustrací. Jednotlivé kapitoly jsou rozděleny na části přírodovědecké, místopisné, kulturně-historické, na rozvoj průmyslu a školství Smíchovska a Zbraslavska. Připojeny jsou tři rozkládací mapky (Archeologicko-historická mapa školního okresu Smíchovského + Polohopisný plán Smíchova z let 1811 - 1815] včetně přehledné mapy - (barevná litografie z vídeňského kartografického ústavu Freytag & Berndt, 1 : 150.000, 415 × 316 mm). Obrazovou část upravil Oskar Fiala. Vydáno k oslavě panovnického jubilea jeho Cís. a Král. Apoštolského Veličenstva Císaře a Krále Františka Josefa I. 1848 - 1898.

Přehled obcí dnešních okresů Praha západ a Kladno, jejichž dějiny a popis jsou v knize: Baně – Běloky - Bílá Hora – Bojanovice – Bojov – Bratřínov - Břevnov, Tejnka a klášter Břevnovský - Bubeneč a Královská obora - Nové Butovice, Jinonice a sv. Prokop – Černolice - Černošice Horní a Dolní – Černovičky - Číčovice Malé i Velké – Čísovice - Davle a sv. Kilián – Dobrovíz – Dobříč – Dobřichovice – Hlubočepy – Holyně – Holubice - Holy a Podholy – Horoměřice – Hvozdnice - Chaby a Krteň – Choteč - Chuchle Malá - Chuchle Velká – Chýnice – Chýně – Jíloviště – Kamýk – Karlík – Klinec – Klukovice – Kněževes – Kněžívka – Komořany - Kopanina Přední - Kopanina Zadní – Kosoř – Košíře - Kovary a Budeč – Kozinec – Kuchařík - Lahovice a Lahovičky – Letky – Lety - Liboc a Hvězda – Libochovičky – Libčice – Lichocevec – Lipany – Lipence – Lišnice – Lochkov - Lysolaje a Podbaba – Masečín – Měchenice – Mníšek – Modřany - Mokropsy Horní - Mokropsy Dolní - Moráň s Podmorání – Motol – Nebušice – Noutonice – Okoř – Ořech - Přílepy Velké – Radlice – Radotín – Roblín – Roztoky – Ruzyně – Řeporyje – Řepy – Řevnice – Řitka – Sedlec – Skochovice – Slapy – Slivenec – Smíchov – Solopisky – Statenice – Stodůlky – Středokluky - Střešovice Velké a Malé – Suchdol – Svrkyně – Štěchovice – Točná - Trněný Újezd – Trnová – Třebenice – Třebonice – Třebotov – Tuchoměřice – Tursko - Úholičky a Moráň - Únětice a Černý Vůl – Veleslavín – Vokovice – Vonoklasy – Vrané – Všenory – Zájezd – Zakolany – Zbraslav – Zbuzany – Zličín - Zlíchov – Zmrzlíky – Žabovřesky - Žalov a Levý Hradec.

Stav knihy: Velmi dobrý stav. Mapy jsou všecky tři a jsou bezvadné. Jedna dvojstrana textu je zašpiněna a je na ní přilepen okraj papíru.

Valentinská © 2021